joi, 3 aprilie 2014

Oameni și câini (I). Se poate!

Faptele

Pe data de 1 Aprilie (din păcate nu e o păcăleală) în Parcul IOR un câine a atacat un copil.

O martoră a incidentului, Alina Loredana Dinicu (se pare membră IREC-Grupul Inițiativa pentru Responsabilitate Civică ce militază pentru ridicarea maidanezilor de pe străzi) mărturisește:
Am iesit de la scoala cu colegii lui ca de obicei ne-am oprit in parc sa se joace putin. Noi eram la maxim 10 metri de copiii nostri care se jucau langa locul de joaca, sub un copac, sub ochii nostri. Eram 4 mamici, 2 bebelusi in carucior. Alex (baietelul muscat) statea asezat pe vine, se juca in iarba. Fiul meu langa el. Doi maidanezi dormeau la 10 metri de ei. Un caine alb cu pete s-a ridicat dintr-o data si s-a repezit pe la spatele lui, a muscat apoi a fugit. La tipetele ingrozitoare ale copilului care ramasese pe jos tinandu-se de funduletz imediat ne-am mobilizat, am chemat ASPA si le-am spus sa vina in 10 minute ca e caz de agresiune. Au venit, si salvarea si politia, in maxim 15 minute de la apelul nostru.
Conform altor surse, dar până acum nu am intrat în posesia unei mărturii asumate (cu identitatea martorului) menționează: Copiii se jucau cu bete si au dat in caine!

Băiețelul a fost dus la spital, unde diagnosticul este:
Copilul se afla intr-o stare echilibrata, el fiind dus la Institutul "Matei Bals", a declarat managerul Serviciului de Ambulanta Bucuresti-Ilfov, Alis Grasu. Potrivit acesteia, copilul prezenta doua plagi superficiale pe ambele parti fesiere produse prin muscatura cainelui.(Sursa: HotNews)
Sursa foto: Facebook Alina Dinicu
UPDATE:  Alăturat, diagnosticul medicului pentru Alex, băieţelul muşcat:

UPDATE: Consilierul local Bogdan BRĂTIANU (din partea P.N.L.) ne spune, după ce a consultat rapoartele poliţiştilor şi declaraţiile martorilor:
”Cu privire la incidentul din parcul Titan, vă pot spune că este vorba despre un câine venit cu însoţitor care a fost iritat de către copil. Practic nu este vorba despre nicio muşcătură ci despre zgârieturi superficiale pe ambele fese ale copilului...nu, nu am fost personal acolo. Dar am citit rapoartele poliţiei şi declaraţiile de martori.” Sursa: Facebook
UPDATE: Ulterior domnul consilier PNL Bogdan BRĂTIANU revine în mod neaşteptat asupra declaraţiei:
”...toate afirmaţiile făcute sunt bazate pe raportările din timpul anchetei reprezentând concluzii parţiale şi "la cald", astfel având o doză de relativitate. Din nefericire, afirmaţiile mele (poate greşit prezentate) au fost preluate şi utilizate, fără acordul meu explicit, pentru a argumenta diverse acţiuni. Aş fi preferat să se reţină şi faptul că subiectul urma să fie explicitat după consultarea raportului final al poliţiei, lucru cu care am încheiat discuţia, făcând promisiunea că voi urmări şi îl voi publica.” Sursa: Facebook.

Dezbatere
Grupul Prietenii Parcului IOR a început o dezbatere (spre găsirea unor soluții fezabile, umane) legată de problema câinilor străzii și am exprimat până în prezent 3 opinii, pe care le redăm mai jos:

1. Prima opinie este PENTRU ridicarea câinilor și PENTRU găsirea unor soluții după ridicarea lor, printre care, ca soluție ultimă eutanasierea (care să stea dovadă pentru incapacitatea autorităților de a gestiona problema câinilor străzii):
Ca să fim bine înțeleși, am crescut la curte, cu câini. Îi iubesc și știu că o copilărie lângă animale este o copilărie fericită. Acum însă vorbim de altceva. Maidanezii sunt câini fără stăpân, majoritatea cuminți, rămân însă imprevizibili iar unii sunt periculoși de-a dreptul. Să spunem că trecem peste faptul că foarte mulți dintre ei atacă bicicliștii. Chiar și cei care de obicei sunt cuminți. Să spunem. Deși nu este deloc plăcut, eu fiind biciclist, noaptea, să se repeadă la picioarele tale un dulău. Ok, dacă cei care nu sunt de acord cu prinderea lor de pe străzi reușesc să facă foarte clar diferența între câinii cuminți, ce nu vor ataca niciodată un om și ceilalți atunci eu voi fi de acord cu cei care spun să rămână câinii pe străzi. Așa ceva însă nu se poate. Câinele este un animal, dominat de instinct. Va rămâne imprevizibil până la moarte. Ok, câinii nu pot rămâne pe străzi, în lipsa unui criteriu de departajare între câinii cuminți și cei imprevizibili, de dragul oamenilor, autoritățile trebuie să îi strângă pe toți. De aici sunt tot felul de posibilități. Pot fi adoptați de cei ce doresc, și au posibilitatea, pot fi ținuți o perioadă mai lungă sau mai scurtă, dacă autoritățile au posibilitatea, să-i țină până la dispariția lor fizică, dacă nu însă atunci nu mai există decât o singură soluție: injecția. Injecția este dacă vreți dovada impotenței administrative a autorităților de a rezolva o problemă ce trenează dintotdeauna: câinii fără stăpân, liberi și imprevizibili pe străzi. Acum sigur, iubitorii de animale sunt scandalizați. ”Cum, Azorică de la bloc să fie eutanasiat?” Lacrimi, etc. Aș înțelege această retorică dacă acei iubitori de animale: a) Ar fi vegetarieni și nu ar accepta niciodată să fie ucise animale pentru ei și b) ar avea cel puțin un câine adoptat și nu ar mai avea posibilitatea să adopte altul. Dar fără nici un câine adoptat, adică iubit în mod asumat?

Voi rezuma: Câinii trebuie adunați de pe străzi, de dragul oamenilor. Odată ajunși la centru sunt mai multe soluții (multe expuse pe grupul de discuție-pentru cei care sunt pe grup, după tragica moarte a lui Ionuț). Și să nu vă imaginați că în alte state ”mai dezvoltate” cum spunem noi, nu se procedează la fel.” Sursa: Facebook, R.V.
 2. A doua opinie exprimată pe pagina noastră și pe care am folosit-o în dezbatere este opinia unei doamne care este PENTRU ridicarea câinilor de pe străzi, dar categoric ÎMPOTRIVA eutanasierii lor:
 ”Sunt de acord cu strangerea lor de pe strazi si ducerea in adaposturi. Dar NU SUNT DE ACORD CU OMORAREA LOR. Sunt de acord ca sunt imprevizibili si ca pot, la un moment dat, sa atace oamenii, dar acesti caini n-au ajuns pe strada parasutati din cer. Multi dintre cei care au caini nu-i sterilizeaza si atunci cand sunt in calduri le dau drumul pe strada sa-si rezolve problema. Adica, aceasta problema a cainilor fara stapan ar trebui privita in ansamblul ei, ca si cauzalitate, nu doar ca efect. Sa fie obligati stapanii de caini sa-si sterilizeze patrupedele, exceptand cainii cu pedegree.” Sursa: Facebook, O.B.

3. A treia opinie ar fi trebuit să fie din partea celor ce doresc libertate pentru câini, ca până acum.  Nu am primit însă un argument serios, discuția s-a transformat pe alocuri în atacuri ”ad hominem”, injurii, etc. Însă am încercat să facem noi o sinteză a dorințelor celor ce cred că maidanezii trebuie să rămână în continuare pe stradă (poate fi completată, și chiar înlocuită dacă vom primi o opinie pertinentă, argumentată, ca maidanezii să rămână în continuare pe stradă):


-Câinii maidanezi nu atacă pe nimeni în afară de cei ce îi provoacă. Sunt mărturii ale persoanelor care locuiesc în zona Parcului IOR și care niciodată nu au avut probleme cu câinii.
-Câinii maidanezi nu au nici o vină că s-a ajuns ca ei să fie pe stradă, așa că nu este drept ca acum ei să sufere. Sunt mărturii ale persoanelor care au văzut cum sunt aduși puii de cățel la oraș, cum unii dintre stăpânii câinilor de apartament îi lasă să se împerecheze în voie prin oraș.
-Maidanezii sunt animale simțitoare, iubitoare care au nevoie de dragoste. Când acest lucru se va întâmpla nu vor mai fi incidente.
-De ce trebuie să sufere animalele pentru incapacitatea autorităților? (Aici trebuie să le dăm dreptate celor ce spun asta). 

Așadar rugăm pe toți cei ce vor să rezolve această problemă a câinilor străzii într-un mod civilizat, constructiv, uman, spre binele nostru, al cetățenilor Sectorului 3 dar și al animalelor, să-și exprime punctul de vedere în comentarii. Știm că este o problemă delicată, uneori emoțiile pot acoperi argumentele raționale însă vă rugăm: Haideți să găsim împreună soluții, pentru binele oamenilor și al patrupedelor!

UPDATE: Şi la sfârşit, ceva pentru cei ce consideră că eutanasierea este o soluţie (vezi foto alăturat).


2 comentarii:

  1. Cristian Tudor Lala20 mai 2014 la 18:16

    Ma sa fie al dracului cum se face ca madame Dinicu e prezenta cand are loc evenimentul !

    Voi astia de la IREC nu va da-ti inapoi de la nimic sa perpetuati ura si frica fata de cainii fara stapan ( si nu numai) !



    Scarba imi e ca fac parte din aceasi specie cu voi !

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu exista un raport clar a nimanui asupra evenimentului din parcul tei si totusi familia iresponsabila si-a permis sa se scalde-n sangele cainilor mormaind yamy ...Tu ar trebui sa stii de ce aspa impiedica orice fel de interventia dinafara, doar ai iesit in calea lor si i-ai aplaudat!

    RăspundețiȘtergere