duminică, 30 august 2015

PETIȚIE impotriva bâlciului din parcurile sectorului 3

Către:


Preşedintele României, Excelenţa Sa, domnul Klaus Iohannis
Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, doamna ministru Grațiela Gavrilescu
Prefectura Municipiului Bucureşti, domnul prefect Paul Nicolae Petrovan
Garda Naționala de Mediu, domnul comisar șef Florin Diaconu
Primăria Municipiului Bucureşti, domnul primar Sorin Oprescu
Primăria Sectorului 3, primar Robert Sorin Negoiță
PNL, doamna co-președinte Alina Gorghiu, domnul co-președinte Vasile Blaga
PSD, domnul președinte Liviu Dragnea
UNPR, domnul președinte Gabriel Oprea
ALDE, domnul președinte Călin P. Tăriceanu

PETIȚIE  impotriva bâlciului din parcurile sectorului 3



pentru a ne exprima DEZAPROBAREA cu privire la activităţile derulate zilnic și la fiecare sfârşit de săptămână în parcul Al.I.Cuza/Titan (fostul IOR), precum și în celelate parcuri ale sectorului. 
Concret, primarul Robert Negoiţă a eliberat (nu ştim în baza cărei legi!) autorizaţii de funcţionare pentru tot felul de chioşcuri/terase pe malurile lacului IOR, multe dintre ele instalate chiar pe spaţiile verzi, lucru ce face dificilă relaxarea cetăţenilor care se plimbă prin parc. Extrem de deranjant şi grav, multe dintre aceste chioşcuri/terase au profil de restaurante care vând băuturi alcoolice şi au grătare în aer liber, nerespectând HCL Sectorului 3 173/20212, art. 8, pct 1: „Sunt interzise desfășurarea activităților de grătar (foc deschis) și difuzarea de muzică de către agenții comerciali care își desfășoara activitatea în parcurile situate pe raza Sectorului 3”.
Ca urmare, după-amiaza şi seara parcul se umple de fum, făcând un calvar din plimbarea celor care nu doresc să se oprească la terase. Locuitorii din zonă suportă aceeaşi situaţie imposibilă, fiind nevoiţi să se baricadeze în apartamente, cu ferestrele închise, pentru a împiedica pătrunderea în case a mirosului de mici şi a fumului făcut de grătarele pomenite mai sus. În majoritatea cazurilor, fumul este atât de dens, încât dă impresia că s-a lăsat  ceaţa peste parc. Iar această situaţie se repetă la fiecare sfârşit de săptămână, mai ales că Primăria organizează în proximitatea unei scene instalate pe spațiul verde tot felul de evenimente care au transformat acest parc curat, modern şi liniştit într-un adevărat bâlci cu mici, fum mult, bere, concerte şi hărmălaie!!!


August 16 , ora 8:18pm,in parcul IOR

Vă informăm ca NU SUNTEM DE ACORD cu nici un fel de activitate comercială sau de „divertisment” care poluează fonic și produce smogul din parcul Al.I.Cuza/Titan, în care dorim să ne plimbăm în liniste şi aer curat. Ne aşteptam ca protejarea patrimoniului natural al sectorului să fie O PRIORITATE pentru Primărie, dar aşteptările ne-au fost înşelate. În loc de investirea banilor în construirea a încă 2-3-4 parcuri în sector - terenuri libere există, se investesc o grămadă de bani în distrugerea sistematică a IOR-ului, dar și a celorlalte parcuri din sector.

O altă problemă care face imposibilă relaxarea în parcurile din sectorul 3 este prezenţa zilnică pe alei a tot felul de maşini (de la autoturisme până la camioane), care ba adună crengile copacilor „toaletaţi” în permanenţă, ba adună iarba cosită săptămânal (de fapt, rasă la nivelul de maxim 2-3 cm), ziua în amiaza mare, cu moto-coase care produc un zgomot infernal, ba transportă muncitorii care „mătură” aleile cu nişte suflante ce nu fac altceva decât să ridice praful de doi metri si să împrăştie gunoaiele prin iarbă, într-o larmă îngrozitoare, ba golesc WC-urile din plastic care au împuţit aleile, mai ales acum, pe căldură (în condiţiile în care s-au cheltuit bani pentru construirea unor WC-uri ce stau închise de peste un an şi jumătate!), ba îi plimbă pe cei de la poliţia locală, ba fac aprovizionarea teraselor şi chioşcurilor din incintă, ba aduc „artiştii” şi recuzita cu care întreţin atmosfera.

Dorim să vă atragem atenţia asupra constantei lipse de dezbateri şi de transparenţă în procesul de aprobare a diverselor proiecte de interes public decise în exclusivitate de primarul Robert Negoiţă, în dispreţ total faţă de locuitorii sectorului 3. Este INACCEPTABIL să se sacrifice liniştea şi aerul curat în favoarea intereselor private, cu atât mai mult cu cât parcurile sunt ÎNCĂ populate de mici animale şi păsări diverse, care par a fi absolut neinteresante pentru primar. În fișa postului primăriilor marilor oraşe este prevăzut ca spaţiile verzi să fie ingrijite şi, pe cât posibil, mărite, pentru că ele APARŢIN TUTUROR OAMENILOR, şi nu unor grupuri exclusiviste decise arbitrar de primar.

Primăria și celelalte autorități ale statului au obligaţia de a respecta interesul cetăţenilor şi dreptul acestora la o viaţă de calitate, de aceea SOLICITAM
- UN CONTROL URGENT AL ACTIVITĂȚII PRIMĂRIEI SECTORULUI 3, privind autorizatiile pentru activitati comerciale, precum si activitatea desfasurata de Directia Parcuri,
- Interzicerea gratarelor!!!, 
- Diminuarea  numarului de terase din parcuri,
- Interzicerea poluarii fonice in parc cauzate de: muzica prea tare la terase si sonorizare prea puternica la concerte,
- Interzicerea circulatiei masinilor prin parc!!!,
- Interzicerea suflantelor!!!,
- Deschiderea WC-urilor publice construite din bani public (30.000 Euro/ bucata!!!),

1. în conformitate cu ARTICOLUL 35: Dreptul la mediu sănătos, din Constituţia României, care prevede:
(1) Statul recunoaşte dreptul oricărei persoane la un mediu înconjurator sănătos şi echilibrat ecologic.
(3) Persoanele fizice şi juridice au îndatorirea de a proteja şi a ameliora mediul înconjurător.
2. în conformitate cu  Legea nr. 24/2007 privind reglementarea/administrarea spaţiilor verzi din intravilanul localităţilor:
art.2 - Statul recunoaşte dreptul fiecărei persoane fizice la un mediu sănătos, accesul liber pentru recreere în spaţiile verzi proprietate publică, dreptul de a contribui la amenajarea spaţiilor verzi, la crearea aliniamentelor de arbori şi arbuşti, în condiţiile respectării prevederilor legale în vigoare.
art.5 - Pentru protecţia şi conservarea spaţiilor verzi, persoanele fizice şi persoanele juridice au următoarele obligaţii:
d) să nu ocupe cu construcţii provizorii sau permanente spaţiile verzi;
e) să nu ocupe cu construcţii permanente spaţiile verzi;
f) să asigure integritatea, refacerea şi îngrijirea spaţiilor verzi aflate în proprietatea lor;
h) să nu diminueze suprafeţele spaţiilor verzi.
art.7 - Prin administrarea spaţiilor verzi se asigură îndeplinirea următoarelor obiective:
a) protecţia şi conservarea spaţiilor verzi pentru menţinerea biodiversităţii lor;
b) menţinerea şi dezvoltarea funcţiilor de protecţie a spaţiilor verzi privind apele, solul, schimbările climatice, menţinerea peisajelor în scopul ocrotirii sănătăţii populaţiei, protecţiei mediului şi asigurării calităţii vieţii;
d) elaborarea şi aplicarea unui complex de măsuri privind aducerea şi menţinerea spaţiilor verzi în starea corespunzătoare funcţiilor lor.
 
Inițiatorii petiției:
Grup civic „Cetățean Sector 3”
Email: sector3cetatean@gmail.com
Grup civic “Prietenii Parcului IOR”
Email: prieteniiparculuiior@yahoo.ro
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu